Népszerű bejegyzések

2011. március 13., vasárnap

Keresztek és más szimbólumok.



A keresztAz egyiptomi ankhból alakult ki. Krisztust, és az szenvedéseit, tágabb értelemben magát a keresztény egyházat jelképezi. Körülbelül az idszámításunk szerinti els és harmadik század között alakult ki a mai, végleges formájára. Eltte a keresztények az ankhot használták, valamint a hal szimbólumát. A kelta kereszt a ókori kelta szimbólumokat (a spirált, triskelét, stb.) ötvözi a keresztények keresztjével. Általános ismeretjele, hogy a kereszt két szára között körív található. A fordított kereszt az általános hittel ellentétben nem sátánista találmány. skeresztény, mártír szimbólum. A keresztény Péter kérte, hogy ha már keresztre feszítik, akkor fordítva tegyék, mert nem méltó arra, hogy ugyanúgy feszítsék meg, mint Isten fiát. A nép eleget is tett a kérésének, és fordítva feszítették meg. Manapság azonban a fordított kereszt szinte szinonimája a sátánizmusnak, és a keresztény elvek elvetésének.


Az ankh, avagy az egyiptomi füleskereszt
Ozirisz, Anubisz, Thot, Széth, és még néhány egyiptomi isten elmaradhatatlan jele. Általában a kezükben tartják, és a fáraó felé nyújtják ajándékul. Az örök életet, a halhatatlanságot szimbolizálja. Az ankhot birtokolni az egyik legnagyobb hatalom és kegy jelképe, csak a kiváltságos fáraó és háza népe élhet ilyen adománnyal.



Kelta kereszt
A kelta kereszt az ember feletti energia szinbóluma. A kereszt mindíg kapcsolat a felsőbb dimenziókkal. Egyesíti a Krisztus keresztet, ami a hitet jelképezi és mögötte a kört, ami a teljesség, az univerzum az Isten legősibb szimbóluma. Az Istenbe vetett bizalmat, a szeretetet szimbolizálja. Erős védelmül szolgál a gonosz ellen, annak kirekesztésével



A pentagramm, vagyis az ötágú csillagsi, mágikus jelkép. A négy elemet, és az isteni szellemet jelképezte az ókorban. A középkortól kezdve a boszorkányok, és a varázslók szimbóluma. Rituálék és szertartások alkalmával ezt a jelet vésték fel a mágikus oltárukra. Gyakorta a mágikus kellékeken is megtalálható volt. Manapság elssorban a boszorkánysággal hozzák kapcsolatba. A csúcsával felfelé álló pentagramm a fehér mágiát, a jobb kéz ösvényét, az épít varázslatokat szimbolizálja; míg a csúcsával lefelé álló a fekete mágiát, rontó varázslatokat és a bal kéz ösvényét. Valójában egyik jel sem ersebb a másiknál, egyiknek sincs nagyobb ereje, mint a másiknak. Eredenden a pentagramm megvéd a gonosztól, a démonoktól, ártó lényektl, és a rosszakarattól. A fény ereje összpontosul benne.




A hexagramm, vagyis a hatágú csillag Mágikus erőkkel felruházott szimbólum. (Nevezik még zsidócsillagnak, és Dávid-csillagnak is. Az 1940-es években a zsidóknak sárga Dávid-csillagot kellett viselniük, hogy megkülönböztethessék ket a nem-zsidóktól.) Állítólag bölcs Salamon idején jelent meg először a hexagramm, Salamon pecsétjén. Olyan hatalommal rendelkezett, hogy Salamon kordában tudta tartani vele a az általa megidézett démonokat. Két, egymásba fonódó háromszögből áll, ami az eget és a földet jelképezi. A középkorban is okkult erőt tulajdonítottak neki, ám elsősorban az alkimisták és a varázslók használták. Napjainkban leginkább a kabbalával hozzák összefüggésbe.






A triskele
ősi, kelta szimbólum. Spiráljai az élet örök körforgását, az élet és a halál megtörhetetlen láncát jelképezik. Régen druidák, és kelta papok viselték; ma elssorban a kelta ösvényt követő wiccák.



Az udzsat, avagy egyiptomi szem
A jobbra nézőt Ré szemének, a balra nézőt Thot szemének is hívják. Jelzi, semlegesíti, vagy visszafordítja a gonosz átkokat, erős védelmet nyújt használójának. Az ókori Egyiptomból származik, isteni eredetet tulajdonítanak neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése